All About Daily Dentistry News

Izbjeljivanje zubi - za lijepši osmijeh

Jan 20

Jasno je da svi težimo predivnom, bijelom i savršenom osmijehu. Naravno, zašto i ne bismo kada je osmijeh ono što ljudi najprije primijete na vama; što je posebno važno kada trebate ostaviti odličan prvi dojam.

izbjeljivanje prije i poslije

 

Međutim, tijekom života; što zbog stila života, hrane koju konzumiramo ili jednostavno zbog nezahvalne genetike može se često dogoditi da naši zube s vremenom izgube svoju bjelinu. Promijene boju ili jednostavno postanu slabi. Smatramo kako nitko ne želi provesti život sakrivajući svoj osmijeh, niti je to potrebno činiti u današnjem vremenu.

Stomatološki tretman izbjeljivanja zubi

Dobra je vijest da postoje brojni tretmani i zahvati koji mogu pomoći i zasigurno vratiti, čak i poboljšati bjelinu vaših zubi. 

Napomenut ćemo kako veliki broj osoba poseže za raznim prirodnim metodama za izbjeljivanje zubi, kao što je korištenje sode bikarbone, izbjeljivanje jabučnim octom- koji može uvelike oštetiti zubnu caklinu, te izbjeljivanje kurkumom. Preporučuje se ne igrati se s raznim metodama kojima si možete napraviti još veću štetu, posebno ukoliko niste sigurni na koji način koristiti spomenute sastojke.

Sigurniji način koji je već duže vrijeme dostupan na našem tržištu su paste za zube koje izbjeljuju vaše zube. Iako ih se promovira kao sredstva koja dokazano djeluju i pružaju zapanjujuće rezultate, njihov stvarni učinak je gotovo zanemariv, osobito u odnosu na potencijalnu štetu koju mogu učiniti vašim zubima.

Veliki broj osoba ima problema s diskoloracijom zubi, bilo da je to uvjetovano životnim navikama, bolestima ili nekim drugim faktorima. Međutim, koristeći upitna sredstva kako bi postigli bjelje zube nikako ne preporučujemo. Čak i ukoliko vaši zubi nakon korištenja prthodno spomenutih sastojaka budu bjelji, upitno je koliko je vaša zubna caklina oštećena, te bi li zbog toga mogli imati dodatne ne planirane stomatološke probleme.

Također, način izbjeljivanja koristeći trakice utječe negativno na vaše zube i zubnu caklinu, stoga ih ne preporučujemo koristiti. Pirate se kako onda napraviti izbjeljivanje zubi?

bijeli zubi

Posjetiti svojeg stomatologa

Najsigurniji način bi bio posjetiti svojeg stomatologa i provjeriti s njima jeste li kandidat za stomatološko izbjeljivanje zubi.

Zube ne može izbijeliti baš svatko. Iako se radi o relativno jednostavnom i bezopasnom postupku, određeni kriteriji moraju biti ispunjeni kako bi se izbjeljivanje moglo uspješno provesti. Iz tog razloga, osobe koje imaju problema s dentalnim bolestima ili oštećene zube neće ih moći izbijeliti. Sredstvo za izbjeljivanje može potpuno drukčije djelovati na bolesne zube nego što djeluje na zdrave. Zbog toga je prije izbjeljivanja potrebno sanirati sve bolesti zuba ili oštećenja koja postoje.

Trudnicama se također ne preporučuje bijeljenje zuba, osobito ako imaju problems a mučninama. Želučana kiselina oštećuje zubnu caklinu te može negativno djelovati na izbijeljene zube. Uz to, tijekom trudnoće zubi postaju osjetljiviji nego inače.

Osobe koje pate od osjetljivosti zuba također nisu kandidati za izbjeljivanje, s obzirom da na taj način zubi mogu postati još osjetljiviji te može doći i do pojave boli u zubima. U slučaju osoba koje imaju detektiranu preosjetljivost zubi, preporučili bismo da se prvo to sanira, obzirom da procesom izbjeljivanja može doći do privremene pojave preosjetljivosti zubi.

Zaključak

Najbolje se informirati s stomatologm, i otkriti plan i terapiju te tretman koji najviše odgovora vama.