All About Daily Dentistry News

Zubne proteze - protetski nadomjestak

Feb 27

Zubne proteze protetski su nadomjestak u slučaju gubitka više zuba ili čak svih zuba. S obzirom da nisu čvrsto fiksirane za čeljust, zubne proteze su mobilni protetski nadomjestak, a izrađuju se od akrilata, smole, plastike te mogu sadržavati i metalne dijelove. Zubne proteze financijski su povoljnije rješenje za pacijente, a nakon perioda navikavanja, uspješno se mogu koristiti u svim radnjama kao prirodni zubi, kao što su govor ili konzumiranje hrane.

pexels-photo-6502308.jpeg (2250×1500)

Zubne proteze, iako najčešće nose starije populacije zbog prirodnog gubitka zubi, nije rijetkost da ju nose i mlađe osobe, te nije uvijek slučaj da zubi potpuno prirodno ispadnu, već do potrebe za nošenjem zubne proteze može doći iz više različitih razloga. Bitno je reći kako se zubna proteza ne ugrađuje u usnu šupljinu, već se ona postavlja na čeljust. Kako bi se zubna proteza mogla uspješno postaviti u usnoj šupljini potrebno je maknuti preostale zube koji joj priječe put. Nakon što se maknu zubi koji spriječavaju postavljanje zubne proteze, najprije dobivate privremenu ili imedijatnu protezu. Tek nakon što se vaša usna šupljina oporavi od zahvata, što je obično u razdoblju od dva do tri mjeseca, dobit ćete vašu trajnu protezu.

Također, jedna odmogućih situacija je da ne uspijete postići stabilnost vaše zubne proteze na čeljusti, a u tom slučaju pomaže ugradnja nekoliko implantata na koje će se proteza zapravo pričvrstiti prilikom svakog njenog umetanja. Na taj način postižete potpunu fiksaciju vaše proteze na čeljust, te vam ovakav način daje sigurnost i u potpunosti vas oslobađa straha da će se zubna proteza pomaknuti ili ispasti tijekom govora i sličnih radnji.

Protezu je potrebno čistiti sredstvima za čišćenje i četkicom. Obavezno ju je pritom izvaditi iz usne šupljine. U periodu kad se zubna proteza ne koristi, primjerice tokom spavanja, ista se čuva u posudi s destiliranom vodom. O pravilnom i redovitom održavanju higijene zubne proteze izravno ovisi njena trajnost. Ukoliko se pridržava uputa od strane stomatologa, zubne proteze mogu se pokazati i kao doživotno rješenje.

Nakon dobivanja vaše trajne proteze uvijek postoji i početni period navikavanja, te ovdje preporučuje da zubnu protezu nosite čim više, kako biste se mogli naviknuti brže na nju. Iako ju je moguće čak imati i tijekom spavanja, to vam niti jedan stomatolog neće preporučiti. Naime, glavni razlog zbog kojeg se preporučuje vaditi zubnu protezu tijekom noći je da se vaša usna šupljina odmori od njezina nošenja, ali jednako tako i kako ne biste potencijalno imali poteškoća s desnima, te kako bi se očuvalo njihovo zdravlje.

Kad govorimo o vrstama zubnih proteza, dijelimo ih na gornje i donje proteze, te na potpune, odnosno totalne proteze te djelomične proteze, u slučaju kad se zamjenjuje samo jedan ili nekoliko zuba.

Kada govorimo o cijenama zubnim proteza, tu naravno ne postoji neki fiksan iznos na koji možete računati u startu. Sama cijena formira se ovisno o vrsti proteze koja vam je potrebna, materijalu od kojeg će ona biti izrađena, a također i o potrebnim zahvatima prije postavljanja zubne proteze- kako bi se ona mogla uspješno i koristiti.

Zubna proteza jednostavno je rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost, financijski povoljnije od drugih protetskih rješenja, a uz pravilno održavanje, može potrajati doživotno.